(www.fo.hu oldalon a könyv megvásárolható, kattintson a kosár gombra)

Interjú Weiler Péterrel
Ugyan ki ne hallott volna a tavalyi év egyik sikerkönyvének számító krimiről,
A Márai-véletlenről Kattints ide >>
-------------------------------------

"Peter Weiler első regénye kiváló és lebilincselő krimi.
Szerzőjében a hazai zsáner nyugati színvonalú szerzőjét üdvözölhetjük, aki felkészülten birkózik meg a műfaj kihívásaival."

Szulák Könyvklub - kritika katt ide >>

Két szobor, egy autó és egy író a véletlen halálos játékában...

"Ahogy testem Paul csókjai alatt nyomokat rajzolt a homokba, hirtelen hideg szúrást éreztem a hátamban. Olyan érzés volt, mintha egy üvegszilánk állt volna mélyen belém, felsikítottam. Paul rám nézett, és látta, hogy a fájdalomtól mindjárt elsírom magam - nagyon megijedt. Megfordultam, és meztelen hátamon a kezemmel kerestem a szúrás nyomát, hátha a szilánk még kiáll belőlem. Paul hirtelen hátraugrott, ahogy meglátta a pici piros lyukat a bőrömön, melyből vékonyan szivárgott a vér. Megnézte közelebbről, de nem állt ki belőlem semmi. Vadul túrni kezdtem a homokban: bármi szúrt meg, annak még ott kell lennie valahol. Nem szilánk volt, hanem egy érdes szög, ami éppen csak kilátszott a földből. Próbáltam kihúzni, de meg sem mozdult. Ahogy körülástam, kezdett a hegyénél kiszélesedni. Mindketten kapartuk a homokot, a szög egyre hosszabbnak bizonyult. Már legalább egy arasznyi állt ki, amikor a vasdarab elágazott, és egy szélesebb nyúlvány indult el belőle, a vékony pedig továbbra is haladt a mélybe. Aztán megmozdult az egész, és a kilazult homok elengedte a tárgyat. Néhány század másodperc alatt állt össze agyamban a kép, aminél akkor semmi nem lehetett volna borzalmasabb. Ott feküdt előttem Remington indiánszobra. Az indián, aki kezében egy lándzsával éppen ugrat a lovával."

---

A krimi főszereplője Pamela Taylor, a San Diegó-i Salk Intézet csinos, fiatal biológusa. Egész élete megváltozik, amikor egy gazdag család hagyatékából rendezett árverésen megvásárolja álmai autóját, egy 1960-as acélkék Pontiac Catalinát. Pamela nem is sejti, hogy a korábban egy föld alatti garázsban elrejtett autónak milyen sötét a múltja, miért temette el korábbi tulajdonosa, és arról sincs fogalma, hogy hamarosan ő is része lesz az egykori tragédia következményeinek.

A háttérben pedig két titokzatos szobor, egymás tökéletes másai... A szobrok romba döntik az őket hajszolók életét, másokat viszont a végtelen szerencse erejével ruháznak fel. De senki nem tudja, hogy melyik szobor van a kezében. Még az utolsó pillanatban is fordulhat a kocka.

Thomas Johnston, a világhírű szívsebész, az egyik szobor megérintésének köszönheti életét, de ugyanez a találkozás okozza néhány perc múlva édesapja halálát. Max Fibione sikeres műkereskedőként a véletlen szolgája, ő hajt végre minden ítéletet, amit a sors a kiszemelt ártatlanokra mér. A regénybeli Márai Sándor fiatalkorában, egy párizsi kiállításon kerül kapcsolatba az egyik szoborral, és ez a találkozás még élete végén, Kaliforniában is beavatkozik sorsába.

Különleges helyszíneken, különös szereplőkkel, Pamela elmeséléséből bontakozik ki a misztikus történet. A régóta szingli Pamelába időközben beleszeret egy orvostanhallgó fiú, Paul. Érzéki kapcsolatuk elején a végzet elszakítja őket egymástól, és Paul sorsa lesz minden akadályt legyőzve megmenteni a lány életét.

A Márai-véletlen olyan kiszámíthatatlan és izgalmas, mint A Da Vinci-kód, és úgy futnak össze benne a szálak, mint Agatha Christie regényeiben. A szobrok láthatalan hatalma gyökeresen megváltoztatja a szereplők életét, legyenek korábban szörföző egyetemisták vagy démonikus műtárgykereskedők, éljenek akár a múltban, akár a kiismerhetetlen Amerikában.